м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

ТПП УКРАЇНИ ПІДТРИМУЄ БІЗНЕС-ДІАЛОГ МІЖ УКРАЇНОЮ Й ІРАНОМ

09.03.2017

Україна готова налагоджувати ефективні механізми, які сприятимуть активізації двостороннього торговельно-економічного й інвестиційного співробітництва з Іраном. Про це йшлося на українсько-іранському бізнес-форумі, який відбувся у ТПП України за участю представники різних галузей вітчизняної економіки: машинобудування, сільського господарства, нафтогазового сектора, торгівлі, туризму.

«Іран є основним партнером України в регіоні Перської затоки. Розвиток двостороннього співробітництва зараз особливо важливий для України, адже Іран має потужну, стійку економіку, багатющі природні ресурси, зокрема енергетичні, успішно здійснює реформи і, крім енергетичної сфери, видобутку нафти і газу, розвиває сучасні інноваційні виробництва та нанотехнології, особливо в біотехнології та фармацевтиці», – підкреслив Геннадій Чижиков.

У 2016 році, порівняно з 2015-м, експорт України до Ірану зріс на 32%, а імпорт із Ірану  –  на 30% (відповідно 705 і 40 млн дол. США). Це – кращий показник за останні три роки!

«Завдяки злагодженій роботі представників обох країн після зняття санкцій зростання товарообігу активізувалося», – сказав міністр сільського господарства Ірану Махмуд Ходжаті.

Іранська делегація також заявила про наміри розширювати  співпрацю і поінформувала про плани вдруге провести виставку «Iran Expo», залучивши до неї більшу кількість компаній.

Нагадаємо, у ці дні в Києві проходить шосте засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва. 9 березня обговорювались напрями співробітництва в енергетичній сфері. У Міненерговугілля проведено консультації щодо проекту меморандуму про взаєморозуміння між урядами України й Ісламської Республіки Іран, зокрема стосовно  співробітництва в галузі енергетики.

«Іран уже сьогодні є одним із найважливіших торговельних партнерів України в аграрній галузі. Але ми бачимо перспективи й у розвитку виробничої кооперації та співпраці в науково-дослідній сфері. Ми раді, що наші погляди з іранськими колегами на подальшу співпрацю в аграрному секторі співпадають», – зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева. 

Також у рамках візиту іранської делегації представники Міністерства аграрної політики взяли участь у експертних консультаціях, за результатами яких було погоджено проект протоколу у частині взаємодії у сфері сільського господарства та продовольства. Офіційний документ буде підписано сьогодні на засіданні Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва.

Теги: Бізнес-форум, Іран

Анонси

Останні новини