Андрій Гончарук: Стипендіальна програма німецької економіки для України – ще один приклад успішної участі Торгово-промислової палати у міжнародних проектах

30.06.2017

Координатор Стипендіальної програми німецької економіки про переваги та можливості для молоді –учасників німецько-українського проекту, який Палата реалізує з 2015 року.

Цей проект двосторонньої співпраці Німеччини й України було втілено в життя у 2014 році з ініціативи Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Із нашої сторони партнером виступило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. З 2015 року Палата послідовно реалізує його спільно зі  Східним комітетом (Ostausschuss) і Товариством міжнародного співробітництва (GIZ), чим беззаперечно додає нової динаміки й якості німецько-українським економічним взаємовідносинам.

Мета програми дуже проста – надати нашим студентам можливість пройти стажування від трьох до п’яти місяців на провідних німецьких підприємствах ключових галузей економіки. Серед них –SAP, Deutsche Bank, Metro, Bosch, John Deer, Bombardier, Deutsche Bahn, Allianz, Hannover Rück, Commerzbank – лише декілька відомих світових брендів. Таким чином ми спонукаємо молодь вивчати іноземні мови та займати більш свідому й активну життєву позицію. У результаті покращується їхня конкурентоспроможність, а у довгостроковій перспективі – зміцнюється освітній та економічний потенціал держави.

За цей час Палата відправила на стажування до Німеччини 77 студентів із 11 регіонів країни. З метою сприяння їхньому працевлаштуванню була створена база даних резюме практикантів alumni-ua.org, де кожен роботодавець, в одному місці, отримує безкоштовний доступ до значної кількості активних та ерудованих випускників, зі знанням іноземних мов і першим практичним досвідом, набутим за кордоном. Це значно спрощує процес пошуку та відбору кваліфікованих кадрів.

Роль Палати у реалізації цієї міжнародної ініціативи є як вагомою, так і незамінною. Будучи найбільшим представником інтересів вітчизняного бізнесу та маючи розгалужену мережу представництв у кожній області, вона в змозі ефективно підтримувати проект в організаційних питаннях, з точки зору логістики та комунікації з університетами і партнерами на локальному рівні.

Не втомлююсь повторювати, що ця програма не лише збагачує Україну й її молодь новим сучасним досвідом, вона також сприяє зближенню регіонів нашої держави та зміцнює існуючі зв’язки. Освічена та кваліфікована молодь – найцінніший капітал України. Торгово-промислова палата послідовно робить усе можливе, щоб у нас його не забракло. Ця програма є тому підтвердженням.

Особисті враження стипендіатів

gonch. 5ІІІ

file

Теги: ТППУ, стажування, Німеччина, німецька стипендіальна програма, європейський офіс