Експерт сектора аналітики й оцінки Харківської ТПП про тарифні квоти ЄС на сільськогосподарську продукцію українського походження в 2018 році.
Плануючи здійснювати експорт сільськогосподарської продукції до країн Європейського Союзу в рамках преференційного торгового режиму – Зони вільної торгівлі, українським підприємствам слід враховувати той факт, що на ряд таких продуктів ЄС встановлює тарифні квоти.
Наприклад, у 2018 році квота на натуральний мед становить 5400 т, що вище показника 2017 року на 200 т; квота на яблучний і виноградний соки порівняно з попереднім роком зросла на
2000 т – до 14 000 т. Але слід зазначити, що станом на 3 січня 2018 року квоти як на натуральний мед, так і на яблучний і виноградний соки було вичерпано.
Таким чином, на сьогоднішній день українські підприємства можуть експортувати дані товари тільки в рамках режиму найбільшого сприяння, що передбачає стягнення повної ставки ввізного мита в країні-імпортері. Так, на натуральний мед вона становить 17,3 %, на концентрований виноградний сік – 22,4% + 131 євро / гектолітрів + 20,6 євро / 100 кг чистої ваги; на яблучний сік із додаванням цукру – 18 %.
Станом на 16 січня 2018 року на ряд інших сільськогосподарських товарів українського походження встановлено такі тарифні квоти ЄС:
Назва товару | Обсяг тарифної квоти, т | Залишок тарифної квоти, т |
Баранина | 1800 | 1800 |
Часник | 500 | 500 |
Овес | 4000 | 4000 |
Цукор | 20 070 | 20 070 |
Інші продукти з цукру | 14 000 | 13 952,6 |
Сиропи (із глюкози, мальтодекстрину) | 2000 | 2000 |
Ячмінна крупа та борошно; зерно зернових злаків, оброблене іншими способами | 6900 | 6721,7 |
Солод і пшенична клейковина | 7000 | 7000 |
Крохмаль | 10 000 | 9605,21 |
Гриби (консервовані; ті, що підлягають повній тепловій обробці; печериці) | 500 | 500 |
Оброблені томати | 10 000 | 9940, 254 |
Тому, перш ніж експортувати сільськогосподарську продукцію до країн ЄС, рекомендується проаналізувати наявність, обсяг і залишок тарифних квот.
Теги: експертна думка