10-й Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти» встановив рекорд за кількістю учасників

12.10.2017

29 вересня 2017 року у місті Нова Каховка (Херсонська область) відбулося урочисте відкриття ювілейного 10-го Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти: співпраця, інвестиції, економічний розвиток».

На Форумі було презентовано широкий спектр можливостей для ведення бізнесу та інвестування в Херсонську область, масштабні інвестиційні проекти. Центральною темою стали перспектив реалізації проектів на базі «зелених» технологій, виробництва «зеленої» енергії, еко-інновації в аграрному комплексі, а також туристичний потенціал Херсонщини.

Цьогоріч Форум зібрав понад 750 учасників із 25 країн, що є абсолютним рекордом за всі попередні роки. В числі гостей – вітчизняні й іноземні інвестиційні компанії, урядовці, представники дипломатичного корпусу, міжнародних фінансових і донорських організацій, експерти в сфері економічного розвитку та інвестицій, громадські організації та науковці.

На запрошення Херсонської торгово-промислової палати Форум відвідали підприємці та інвестори з Ісламської Республіки Іран, представники Палати торгівлі, промисловості, шахт і сільського господарства іранської провінції Ісфахан.

Варто відзначити візит італійської делегації у складі заступника голови адміністрації провінції Падуя Фабіо Буї, заступника директора індустріальної зони Падуї Стефано Брессана та почесного Консула України в Падуї Марко Тозона. З метою активізації торгово-економічних відносин та сприяння культурному обміну пан Буї та голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв підписали Резолюцію про взаєморозуміння між Херсонською областю та провінцією Падуя. Таким чином було підбито підсумок розпочатому ще кілька років тому міжнародному діалогу, у якому з італійської сторони значна роль належить Марко Тозону. В ході урочистостей Форуму голова ХОДА вручив пану Тозону відзнаку «За налагодження дружніх відносин між Україною та Італією». У свою чергу, президент Херсонської ТПП Вікторія Остроумова отримала відзнаку «За високий рівень в налагодженні міжнародного співробітництва».

Великий інтерес українських та закордонних учасників викликала панельна дискусія «Глобалізація зовнішньоекономічних процесів через розвиток транспортно-логістичної інфраструктури та відновлення річкового судноплавства», на якій було презентовано проект «Водні ворота України» суднохідної компанії ТОВ «Нібулон» (м.Миколаїв). Очікується, що проект сприятиме налагодженню торгових зв’язків Херсонщини з іншими країнами (зокрема з Білоруссю), дозволить експортувати та імпортувати продукцію, розвивати туристично-рекреаційний напрямок, а у перспективі - з’єднає водним сполученням Прибалтику, Скандинавію та Азіатські країни.

Проектом зацікавилася офіційна делегації з Білорусі на чолі з головою Гомельського обласного виконавчого комітету Володимиром Дворніком. По закінченні панельної дискусії між Херсонською обласною державною адміністрацією, Гомельським облвиконкомом та ТОВ СП «Нібулон» було підписано тристоронній Меморандум про співробітництво і партнерство. Співробітництво передбачається у питаннях розвитку інфраструктури аграрного ринку з використанням новітніх технологій і передового сучасного досвіду, а також розвитку туристичної галузі шляхом організації річкових подорожей і круїзів з використанням сучасної водної техніки.

Робота Форуму продовжилася на засіданнях «бізнес-майданчиків», в ході панельних дискусій за різними напрямками - розвиток об’єднаних територіальних громад, розвиток туризму та індустрії гостинності тощо.

Визначною подією стало урочисте відкриття вітропарку «Новотроїцьке», що розташований поблизу села Сиваське Новотроїцького району. При будівництві вітропарку застосовано найсучасніші розробки в сфері «зеленої» електроенергетики. ТОВ «Віндкрафт Україна» інвестувала у цей проект понад 60 млн євро. До кінця 2018 року компанія планує будівництво нової вітроелектростанції (ВЕС) загальною потужністю 96 МВт. Також завершується підготовка проекту будівництва ВЕС «Каланчак» та ВЕС «Чаплинка» загальною потужністю 600 МВт.

30 вересня 10-й Форум «Таврійські горизонти» продовжився у м. Гола Пристань відкриттям наукового підприємства «5 ELEMENT», національного виробника нано-добрив. Для всіх бажаючих провели екскурсію підприємством, продемонстрували наукову лабораторію, промисловий цех та ефективність дії нано-добрив на рослинах в дослідній теплиці.