м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

ІІ Полтавський туристичний форум. Сфера гостинності – проблеми, виклики, потенціал

26.08.2020

20 серпня у місті Полтава відбулося продовження діалогу, розпочатого в рамках І Полтавського туристичного форуму торік. Організатором події, як і у 2019 р., виступив Центр інформаційної підтримки бізнесу м. Дніпро, заснований при Дніпропетровській ТПП за підтримки ЄБРР. Неоціненну допомогу в організації заходу надали донори - Європейський Банк Реконструкції та Розвитку і Європейський Союз, а також Полтавська обласна державна адміністрація та Полтавська торгово-промислова палата.

Учасники заходу, представники малого і середнього бізнесу готельно-туристичної та ресторанної галузей, обговорили важливі питання сьогодення. Перше питання – це проблеми галузі гостинності, які виникли під час карантинних заходів. Питання друге – як вирішити ці нові проблеми й втримати свій бізнес. Й третє питання – як зробити вітчизняну індустрію гостинності чинником зростання української економіки. Відповіді надавали представники влади і найкращі галузеві спікери.

Заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Катерина Рижеченко зазначила, що сьогодні необхідно дуже уважно придивлятися, як відпочивають українці, робити відповідні висновки і на їх основі розвивати туристичні напрями. І запорукою успіху в цьому має бути співпраця бізнесменів, влади і громадськості. А Полтавська облдержадміністрація завжди відкрита до діалогу і підтримає усі конструктивні цікаві ініціативи.

Представник обласної влади, заступник начальника управління - начальник відділу розвитку туризму та музейної справи  управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації Лілія Федорченко подякувала організатору Форуму за підняття важливих питань й акцентувала увагу на проблемах, викликах та потенціалу розвитку сільського зеленого туризму на Полтавщині. Як розповіла пані Лілія, нещодавно стартував проєкт «Бізнес-інкубатор у сфері сільського зеленого туризму Полтавської області».

Це - пілотний освітній проєкт Полтавської облдержадміністрації, продовження теоретичного курсу Віртуальної школи сільського зеленого туризму.  Його головна мета - стати майданчиком неформального спілкування, пошуку ідей та особистісного розвитку, надання можливості пройти навчання тим, хто бажає почати свою справу, але не знає, як до неї підійти і як розвиватися далі. Як зазначила Лілія Федорченко, Полтавська ОДА робить все можливе для того, щоб галузь гостинності на Полтавщині поступово виходила з кризи, розвивалася, не дивлячись на ті серйозні проблеми, з якими довелося зіткнутися в цьому році. За словами фахівчині, збитки галузі в області зможуть підрахувати після завершення пандемії коронавірусу. Втрати ж туристичної галузі України попередньо становлять 1,5 мільярда доларів. Тому підтримка влади вкрай необхідна. І навіть в умовах пандемії не треба зупинятися. А слід рухатися вперед і зробити зелений туризм на Полтавщині актуальним як ніколи.

Андрій Тичина, член правління Асоціації індустрії гостинності України та головний редактор порталу «Зручно. Тревел», надав інформацію щодо нових трендів у туристичній галузі, які з’явилися  в умовах карантину, та очікувань туристів по забезпеченню санітарних заходів: «Сьогодні головний тренд – безпечність, екологічність, сімейність. Популярна туристична самоізоляція, зріс попит на індивідуальні тури, суто сімейні, на персональні екскурсії. А ось попит на групові туристичні маршрути значно впав».

Голова Комітету з розвитку туризму, культури та інновацій при Полтавській ТПП Валентина Вождаєнко розглянула проблеми і успіхи в організації прийому туристів на Полтавщині й зазначила – для того, щоб турист приїхав завтра, вже сьогодні необхідно працювати на зміни, які перетворять туристичну галузь на краще.

Всесвітньовідомий шеф-кухар, ведучий українського тревел-реаліті шоу «Страва честі» Юрій Ковриженко розповів про світові тенденції гастротуризму і його стан в Україні. А також надав практичні поради власникам ресторанного бізнесу, як їм рятувати свою справу сьогодні, під час карантинних умов.

Крім того, на Форумі розглянули питання, як за допомогою гастротуризму можна розвивати місцеві громади, як виживати готельній індустрії і яким повинен буди маркетинг в умовах карантину, що продавати HoReCa під час кризи, як працювати з негативними відгуками та збирати позитивні у цій сфері, отримали поради від інсайдерів готельної індустрії. Кожний спікер вніс свій цінний вклад, свої знання і свій досвід в загальну справу.

А на власні очі побачити та почути все важливе і цікаве, про що йшлося на Форумі, можна за посиланням  https://www.facebook.com/DnipropetrovskCCI/videos/229691904998318/