Геннадій Чижиков: Жодна компанія Франції не пішла з ринку України − це серйозний показник

11.07.2018

У Маріуполі в рамках масштабного фестивалю, присвяченого Дню взяття Бастилії, пройшов круглий стіл «Французький досвід ведення бізнесу в Україні» за участі посла Франції Ізабель Дюмон, представників влади та бізнесу Маріуполя.

«В Україні широко представлений французький бізнес − банківські установи, компанії «АШАН», «Лакталіс», «Данон» і інші, 60% із яких це малі та середні підприємства. Франція − один із головних роботодавців в Україні і 5-й за рейтингом інвестор в Україну. Ми, ТПП України у співпраці з відділенням донецької ТПП у Маріуполі, завжди готові надати всебічну практичну допомогу бізнесу обох сторін», –  сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков, який є почесним консулом Франції у Донецькій області.

Учасники зустрічі наголошували, що наразі в розробці перебувають великі бізнес-проекти, в тому числі з новими «гравцями». Зокрема, з відкриття представництва ЄБРР із підтримки бізнесу на базі Фонду розвитку Маріуполя.

«Бізнес Франції готовий до обміну досвідом. І йдеться не про надання допомоги, а саме співпрацю, оскільки Україна і Маріуполь мають багато сильних сторін. Очевидно, що тут не так просто вести бізнес через географічне розташування і політичні нюанси, але потенціал великий», –  відзначила посол Франції в Україні Ізабель Дюмон і пообіцяла наступного разу привезти ще більш «потужну» бізнес-делегацію.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко подякував Геннадію Чижикову за ініціативу провести День Франції в Маріуполі.

«Це новий поштовх у розвитку, крім того, що вже робиться за допомогою європейських партнерів: нові проекти, збільшення бюджету, а головне − соціальна допомога, зниження злочинності − Маріуполь у п’ятірці найбезпечніших міст України. Завдяки підтримці Франції відкрилися нові можливості для міста, зокрема фінансування від світового банку та ЄБРР, з’являються нові партнери», − зазначив він.

Глава економічної місії Посольства Франції Вінсент Пренго підкреслив комфортне середовище Маріуполя для впровадження проектів співпраці з Францією. Він також відзначив роль Геннадія Чижикова, як флагмана цих процесів.

«Сьогодні ми бачимо нове обличчя Маріуполя. І не варто дивитися на Францію тільки як на інвестора − правильно бачити стратегічного партнера, зі схожим поглядом на бізнес-процеси. Форум у МЕДЕФ у червні цього року тільки підкреслив це. У контексті розвитку Маріуполя важливо пам’ятати не лише про фінансове співробітництво, а й культурні проекти», − зауважив Юрій Гусєв, радник міністра інфраструктури, президент Асоціації «Україна-Франція».

Учасники зустрічі також звернули увагу на діючу «зелену» стратегію розвитку Маріуполя: чиста вода, відновлювальна енергетика, і на розвиток туристичного потенціалу міста.

За результатами 2017 року загальний товарообіг між Україною та Францією становив 2176,5 млн дол. США (менше на 0,8% порівняно з 2016-м). Спад спричинений зниженням українського експорту на 7,1%, при тому що французький імпорт несуттєво зріс на 1,4%. Зовнішньоторговельне сальдо є негативним для України та становить 1,1 млрд дол. США.

Теги: ТППУ, Франція