Реалії та перспективи e-Health в Україні

12.12.2017

Україна, яка прагне в недалекому майбутньому гідно стояти поруч із передовими євро-атлантичними країнами світу, зараз перебуває на межі вибору реальної моделі розвитку, в тому числі й Екосистеми електронної медицини (e-Health) та телемедицини, як її важливої складової. Екосистему електронної медицини, інноваційні рішення, кращі світові практики й їх застосування в Україні обговорили на черговому засіданні члени комітету з електронних комунікацій при ТПП України.

«Сучасний цивілізаційний розвиток, глобалізація і технічні досягнення виводять людство на якісно нові щаблі розвитку суспільно-економічних відносин, підґрунтям яких є новостворювана світова цифрова «Економіка 4.0». Поряд із іншими, її складовою є Екосистема електронної медицини (e-Health), яка є надзвичайно важливою з точки зору забезпечення збереження й охорони здоров’я, функціонування та розвитку новітніх технологій і інструментарію підвищення якості життя людей, збільшення продуктивного віку та вікового порогу смертності, зменшення захворюваності і поширюваності хвороб, впровадження передових технологій моніторингу, діагностики та лікування», – сказав голова комітету Володимир Коляденко.

Е-Health – електронна система реєстрації та ведення відносин лікаря із пацієнтом. Вона складається з Центрального компоненту та Медичних інформаційних систем (МІС). Центральний компонент – державна складова – це єдиний реєстр медичних закладів, лікарів, пацієнтів і декларацій, із яким працюють МІСи для комунікації даних. Він є інструментом для реалізації реформи фінансування медичних закладів. Медичні інформаційні системи,  що вже існуюють, надають програмне забезпечення для адміністрування медичних закладів в електронному режимі. На сьогодні в системі e-Health зареєстровано 627 медичних закладів, 2802 лікаря й складено 7194 декларації. В реєстрації медичних закладів незмінним лідером залишається Дніпропетровська область.

Міжнародний досвід показує, що одним із кращих і перспективних способів підвищення рівня медичного обслуговування, розширення можливостей доступності та вдосконалення якості медичних послуг населенню, особливо для тих груп, що проживають на сільських територіях, є запровадження телемедицини.

Як розповів головний лікар ДЗ «Медичний центр телемедицини МОЗ України» Віталій Осташко, телемедицина – це надання медичної допомоги там, де відстань є практичним чинником. Це щоденна доступність 24 години на добу, автоматизована робота, єдиний порядок взаємодії й єдині вимоги до всіх учасників мережі. Це використання національних і міжнародних стандартів, сумісність із медичними інформаційними системами медичних закладів.

«Засобами глибокого віртуального занурення  ми сьогодні показали, як практично функціонує e-Health і телемедицина в європейських країнах. Так, лікарі одного із провідних госпіталів Європи віддалено продіагностували одного із бажаючих прямо в залі засідання, а присутнім українським лікарям запропонували так само продіагностувати в режимі онлайн реального пацієнта із цієї клініки», – сказав Володимир Коляденко.

Члени комітету з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України узагальнили і дослідили досвід розвинутих країн світу з цих питань і окреслили плани як на наступний рік, так і на середню та довгострокову перспективу. На основі цього і з урахуванням українських особливостей вони підготують концептуальні рекомендації державним органам і бізнесу стосовно стратегії та тактики впровадження e-Health і телемедицини в Україні.

Теги: ТППУ, комітет електронних комунікацій, підприємництво