Реалізація державної політики у сфері промислового забруднення

11.12.2019

На спільному засіданні комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП України i громадської ради при Мінекоенерго України обговорили стан реформування дозвільної системи у сфері промислового забруднення та проєкт Закону про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення.

Це був перший комунікативний захід із майже 170 представниками промислових підприємств. Йшлося про концепцію реалізації державної політики у сфері промислового забруднення, завдання, компоненти та реалізацію проєкту, проєкт Закону про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення.

На сьогодні забруднення навколишнього природного середовища на глобальному рівні спричиняє до 16 відсотків передчасних смертей щороку, що в 15 разів перевищує кількість смертей у збройних конфліктах та війнах.

«Ми прагнемо спільними зусиллями влади, громадськості, бізнесу та експертів змінити цю сумну статистику. Це можливо лише шляхом зважених і послідовних кроків модернізації українських підприємств через впровадження найкращих доступних технологій і методів управління», – сказав Ростислав Коробка, віцепрезидент ТПП України.

«Проєкт Закону є одним із початкових етапів. Важливо що сьогодні саме на нашому майданчику відбулась його перша публічна презентація. Дискусія між авторами акту права, представниками влади та реального сектора економіки. Обговорення триває», – сказав Святослав Куруленко, голова комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при ТПП України.

Реформа дозвільної системи у галузі промислового забруднення ґрунтується на Директиві 2010/75/ЄС про промислове забруднення (ДПЗ), яку Україна зобов’язалася впровадити відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС.

НДТМ – найбільш ефективні з точки зору захисту довкілля технології, розроблені з урахуванням особливостей промислових секторів та економічної доцільності їх впровадження, низка вимог до моніторингу та проведення природоохоронних заходів.

Робота щодо оновлення НДТМ ведеться безперервно у робочих групах, поділених за секторами економіки.

Цей постійний пошук балансу між максимальним захистом довкілля та економічними інноваціями називається Севільським процесом.

Оновлені документи зазвичай значно жорсткіші та вимогливіші у захисті довкілля й є обов’язковими для виконання всіма країнами ЄС протягом 4 років (повне досягнення вимог).