ТПП України та ТПП Білорусі провели 7-ме засідання українсько-білоруської Консультативної ради ділового співробітництва

25.10.2018

До роботи Ради долучилися представники українських і білоруських підприємств-експортерів, науково-дослідних установ, консультативних компаній. Захід об’єднав 100 українських підприємств із 17 регіонів України, делегації 15 регіональних ТПП.

За останні 8 років Консультативна рада зарекомендувала себе як ефективний майданчик для обміну думками між палатами і безпосередньо між білоруськими й українськими підприємцями. На засіданні Ради обговорили конкретні питання розширення двосторонньої співпраці,  її форми та методи.

«ТПП України та регіональні палати надають великого значення розвитку співробітництва з ТПП Білорусі та її регіональними відділеннями. Ми намагаємося знаходити рішення з  питань, що виникають стосовно  забезпечення безперешкодного доступу білоруських і українських товарів на внутрішні ринки наших країн. Мета ТПП України – бути для бізнесу на відстані протягненої руки. Палата розвивається, наша стратегічна мета – усунути всі перешкоди, що заважають бізнесу», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Жвавий інтерес бізнесу обох країн на сьогоднішній день викликає проблематика кредитування та страхування експортних поставок, використання електронних торговельних майданчиків, а також  нарощування поставок транспорту, вихід на ринки країн СНД, питання, пов’язані з науково-технічною кооперацією, з агропромисловим комплексом тощо.

Львівську область на економічній карті презентував перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Землинський. За його словами,  останніми роками Львівщина суттєво змінилася, сталося це передусім завдяки розвитку  інфраструктури. Зарубіжні країни почали активніше інвестувати в регіон.

«Більше дізнатися один про одного підприємствам допомагає кооперація. Наразі ми маємо 150 міжнародних угод із країнами  ЄС і Азії, а головне – з  двома областями  Республіки Білорусь – Брестською і Мінською. Такий інструмент дозволяє брати участь у програмі розмежованого співробітництва. Три наші спільні проекти загальною сумою 4 млн євро перемогли  у цій програмі. Багато інвесторів приходить на територію області, розгорнулась серйозна конкурентна боротьба – за два останні роки вдвічі збільшились зарплати, втричі – інвестиції в область. Львів уже має статус IT столиці України,  тепер варто відновити співробітництво  в машинобудуванні. Такі заходи дозволяють налагодити нові зв'язки між підприємцями», – сказав Ростислав Землинський.

Сумську область презентував голова ОДА Микола Клочко. На його думку, окрім активної роботи на державному рівні, важливою є робота на рівні ТПП – це дає можливість підприємцям регіонів спілкуватися між собою. Така відкритість дає позитивний результ і сприяє зростанню товарообігу.

«На рівні бізнесу треба менше говорити, а більше робити», – зауважив він.

Представник компанії «Енергія води», що займається виробництвом насосних станцій та обладнання, Андрій Андрикевич розповів, що підприємство вже має досвід експорту до Білорусі.

«Для бізнесу дуже важливо  представляти свою продукцію, комунікувати з партнерами. Дякую Торгово-промисловій палаті за цю можливість. Відповідальність бізнесу досить велика, потрібно докладати зусиль, щоб просувати себе правильно і виходити зі своїми продуктами на ринки», – сказав він.

Про Дніпропетровщину поінформував  Сергій Кучерявенко, віце-президент регіональної ТПП. Він представляв інтереси 10 підприємств регіону,  що виробляють продукцію з високою доданою вартістю. Серед них – підприємство, яке є лідером у  Східній Європі з виробництва віконної фурнітури, та флагман авіабудування України – конструкторське бюро «Південне». Сергій Кучерявенко  розповів про технологію виробництва особливого брикета для енергетики з торфу та запропонував створення СП - лінію з переробки торфу.

Про Луганську область говорив Денис Денищенко, директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Луганської обласної державної адміністрації. Він розповів, що промисловий потенціал  залишився у Сєверодонецьку, Рубіжному та  Лисичанську, де функціонують великі заводи.

«Ми готові працювати з усіма, Луганщина – це регіон можливостей і людей, які хочуть працювати», – підкреслив він.

Серед перспективних напрямів для інвестування в Україну учасники засідання назвали    виробництво скла, картонної продукції та промислового холодильного обладнання, сферу зберігання овочів і фруктів. Українські та білоруські підприємства можуть співпрацювати і в  нарощуванні експорту в європейські країни. Адже за генеральними преференціями, які Європейський Союз сьогодні надає Україні, до 70% сировини і комплектуючих, імпортованих із України, може ввозитися з іншої країни.  То чому б не з Білорусі?

Ще одна дуже важлива річ –  кооперація для експорту на ринки третіх країн. Україна має угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі, а з 1 серпня набула чинності угода з Канадою. Це  нагода для білоруських компаній, щоб спільно з українськими партнерами виробляти на території України товари для експорту на ринки цих країн. Білорусь теж має можливості вільної торгівлі, які не доступні Україні, відповідно, українські компанії можуть  розглянути кооперацію з білоруськими компаніями для експорту в ці країни

Нагадаємо, засідання Ради пройшло в рамках Першого форуму регіонів України і Республіки Білорусь, організованого під патронатом Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів Республіки Білорусь.

«Попри всі труднощі, Україна та Республіка Білорусь підтримують торговельний баланс і прагнуть до його збільшення. Зараз серед торговельних партнерів України Республіка Білорусь посідає 7-ме місце серед країн світу після Німеччини, КНР, Польщі, США, Туреччини і  2-ге – серед країн СНД після Російської Федерації. Але ці обсяги явно не відповідають нашим можливостям. ТПП України і ТПП Білорусі активно допомагають нашим діловим людям у налагодженні співпраці і контактів. При цьому ми приділяємо головну увагу сприянню роботі малого та середнього бізнесу, прикордонному співробітництву, вирішенню інших існуючих проблем»,  зазначив посол України в Білорусі Ігор Кизим.

Теги: ТППУ, Бізнес, Україна, Білорусь