Українські винороби задоволені навчанням у Німеччині

11.02.2019

Завершилася навчальна програма для українських виноробів «Виноградарство та виноробство у Німеччині», організована Німецько-Українським партнерським проектом торгово-промислових палат KVP Ukraine разом із ТПП України в рамках заходів Національного виноробного форуму.

Члени делегації відвідали підприємства виноробної галузі Рейнгау, батьківщини рислінгу.

«Хочемо подякувати організаторам навчальної поїздки українських виноробів до Німеччини. У нас вперше з‘явилася унікальна можливість зсередини побачити європейське виробництво вин, від невеличких сімейних виноробень до  великих комбінатів. Нам надали можливість побачити новітнє виробниче устаткування і процес виробництва, контроль якості продукції, що випускається (лабораторії, сертифікаційні центри), поспілкуватися з провідними енологами регіону, а також грамотне і відповідальне ставлення європейських виноробів до всього процесу, від вирощування винограду до кінцевої реалізації споживачеві. Приємно було зрозуміти, що наші німецькі колеги вірять в українське виноробство і готові поділитися своїм багатовіковим досвідом», – сказав Олександр Шаповалов, генеральний директор  ТОв «Виноробня «Дон Алехандро», власник ТМ «DON ALEJANDRO WINERY».

«Делегація виноробів України побачила рівень виготовлення вин, підходу до культури  вина, організацію винного туризму та як потрібно зберігати історію країни! Дуже цікавий досвід, особисто для мене, в проведенні дегустації  на психологічному рівні (а саме як працює наша уява) та як виправляти  наші туристичні недоліки в сфері вина та виноробства!» – додала учасниця делегації Ольга Тоїчкіна.

«Величезний масив професійної інформації з виноградарства та виноробства не коментуватиму. Це зроблять наші винороби, як у своєму колі, так і на інших заходах. Хочу привернути увагу дещо до іншого  до культури, і не лише виноробства…, що, на відміну від технологій чи обладнання, придбати неможливо. Потрібно чимало часу, а головне – бажання змінюватися далі»,  вважає Олег Юхновський, голова комітету АПК при ТПП України.

За час  поїздки до землі Рейнланд-Пфальц члени делегації  мали чудову нагоду поспілкуватися із представниками, власниками як промислових підприємств, так і різних за розмірами й обсягами виробництва сімейних виноробень. У переважній більшості – це молоді, але дуже професійні й освічені люди, приємні у спілкуванні, зі знанням декількох іноземних мов. Саме вони зазвичай ведуть бізнес, а батьки лише допомагають. Цьому певною мірою сприяє доволі поширена традиція: коли молодий винороб одружується, на весілля молодята одержують у подарунок виноградник і розпочинають вести власний бізнес, а згодом переймаються уже і сімейною виноробнею.

Майже всі вони отримують професійну освіту у центрі надання послуг землі Рейнланд-Пфальц у місті Оппенхайм.

Цікаві лекції викладачів школи за різною тематикою – від специфіки регіонального виноробства, маркетингу вина до застосування GPS у виноградарстві землі Рейнхессен, доповнені ознайомленням із виноробним підприємством, лабораторією й експериментальним цехом, обладнаними найсучаснішим устаткуванням та приладами. Тут здійснюється виробництво вин із винограду, що збирається виключно на власних виноградниках.

Сам центр надання послуг землі Рейнланд-Пфальц – це державна установа (щось на зразок наших коледжів), відтак навчання безоплатне. Його термін  – від двох до трьох років, залежно від рівня підготовки учнів. Школа надає необхідні загальні та технічні знання для отримання першої професійної кваліфікації – технолог вина (Weintechnologin) і виноградар (Winzerin). Навчання за цими професіями здійснюється у двох місцях: у навчальній компанії (підприємстві/виноробні) і в професійно-технічній школі (подвійна система професійної підготовки).

Кращі учні по завершенні навчання мають можливість вступити до університету Geisenheim (Hochschule Geisenheim University, www.hs-geisenheim.de). Тут також є окрема бакалаврська програма International Wine Business (B.Sc) для студентів із інших країн, викладання ведеться уже англійською мовою. А в подальшому – до університету Justus Liebig Giessen (JLU, факультет аграрних наук, екотрофології та екологічного менеджменту), який спільно з університетом Geisenheim  пропонує чотирисеместрову навчальну програму Enology зі ступенем магістра наук.

Ці навчальні заклади є одними з кращих у Німеччині з підготовки кадрів для галузі виноградарства та виноробства. За бажанням наші майбутні винороби також можуть потрапити на навчання, таку можливість обговорювали із представниками як центру DLR, так і університету Geisenheim.

«Величезна подяка проекту KVP Ukraine за дуже якісну організацію та проведення навчальної програми для українських виноробів. Ми щиро раді, що ТПП України  має такого потужного, надійного партнера. Персонально вдячні нашим друзям Фолькеру Штьотцнеру, менеджеру проекту KVP Ukraine, та Людвігу Вангемаєру, енологу, і, звичайно ж, нашим славним виноробам. Аналізуючи, оцінюючи, переймаючи досвід, ми спроможні реалізовувати сміливі плани та  разом рухатися далі»,  – підбив підсумок  Олег Юхновський.