УКРАЇНО-КОРЕЙСЬКИЙ БІЗНЕС-ФОРУМ У СЕУЛІ: ЧЕКАЄМО НА ІНВЕСТИЦІЇ В МЕДИЦИНУ І АПК

11.04.2017

Важливим досягненням заходу стало зниження градусу сприйняття інвестиційних ризиків України. У ході форуму від корейців надійшла низка пропозицій, зокрема щодо інвестування в будівництво мобільних елеваторів, перевалочних потужностей, медичних центрів та проект з вирощування в Україні особливих сортів елітної цибулі, яка буде експортуватися в Європейський Союз.

На Форумі було представлено «Майстер-план економічного співробітництва між Україною та Кореєю». Його мета – створити платформу, яка буде сприяти налагодженню контактів вітчизняних МСП з корейськими інвестиційними фондами. Також корейцям презентували низку українських інвестиційних проектів.

«Наразі Україна та Корея використовують лише близько 10% потенціалу від можливого взаємного товарообігу, який можна збільшити до $ 6-7 млрд на рік. Економічний шлях, пройдений Кореєю, багато в чому визначає можливості для економіки України. Ми зацікавлені у співпраці в ряді найважливіших галузей, які можуть стати для економіки нашої країни новими драйверами зростання. Нам необхідний симбіоз традиційної економіки - металургії, хімії, агросектора - і нових технологій - хай-тека, біоінженерії, в яких Україна сильна. Запорукою успішного співробітництва України та Республіки Корея може бути лише єдність планів і зусиль держави, бізнесу і недержавних організацій, таких як торгово-промислові палати, асоціації і об'єднання підприємців», - сказав Геннадій Чижиков, очільник делегації, президент ТПП України.

У заході взяли участь майже 150 корейських компаній і 13 український бізнесменів. Зокрема учасниками бізнес-місії з України є такі компанії, як SigmaBleyzer Investment Group, AgroGeneration, Grant Thornton, Integrites Медичний центр Св. Миколая, Інститут глобальних трансформацій, Київське інвестиційне агентство та інші.

«Я їхав в Південну Корею шукати інвестиції для двох проектів з будівництва приватних клінік в Україні. Перший проект - це онкологічна клініка, вартістю в 55 млн. дол, другий - клініка по лікуванню серцево-судинних захворювань, вартість якої 130 млн дол. Переговори перевершили мої очікування. Корейців дійсно зацікавили обидві пропозиції. Завтра я ще планую відвідати місцевий корейський медичний центр, а після повернення в Україну ми продовжимо переговори, які я сподіваюся приведуть до підписання контракту», - прокоментував робочий візит Володимир Веслярів, керівник Медичного центру св. Миколая.

Це вже 4-й Україно-корейський економічний форум, який Торгово-промислова палата України проводить за підтримки Посольства Республіки Корея в Україні, Корейського агентства зі сприяння торгівлі та інвестиціям (KOTRA), Корейської міжнародної асоціації торгівлі (KITA), Посольства України в Республіці Корея.

«Важливим досягненням є підписання в ході бізнес-форуму угоди між Торгово-промисловою палатою України і одним з найбільших об'єднань бізнесу в Кореї - Корейської міжнародною асоціацією торгівлі. Бізнеси двох країн отримали більше інструментів для обміну інформацією та пошуку потенційних контрактів», - підкреслив Тарас Федунків, тимчасовий повірений України в Південній Кореї.

«Головний акцент в ході форуму особисто я робила на залучення інвестицій в інфраструктурні та логістичні рішення для України. Будемо розвивати подальші переговори. Але як би там не було нам приємний такий активний інтерес до України з боку Південної Кореї», - сказала Ольга Трофімцева, заступник Міністра агропромислової політики та продовольства України.

Серед численних прикладів успішної роботи відомих корейських компаній в Україні - корпорація Daewoo International. яка є активним учасником українського аграрного ринку і одним з найбільших експортерів українського зерна в країни Азії та Близького Сходу. У минулому році корпорація заявила про намір інвестувати кошти в спорудження елеваторів в українських портах. Корейські партнери розглядають різні можливості інвестування аграрних проектів в Україні. Наприклад, компанія «POSCO Daewоo» (зерновий трейдер Південної Кореї) зацікавлена ​​в збільшенні закупівель українського зерна, а також в інвестуванні в розвиток інфраструктури та зернових терміналів. Компанія Samsung Electronics не тільки продає на українському ринку свою різноманітну продукцію, але і розвиває інноваційне співробітництво. Корпорація відкрила в Києві науково-дослідний центр (Samsung Research and Development Institute Ukraine), в якому працюють більше 1000 українців. Центр веде розробки в сфері технологій розпізнавання, мультимедійного контенту, інформаційної безпеки, штучного інтелекту тощо. Hyundai Corporation планує розширювати свою діяльність в Україні та пропонує створити виробничі потужності з випуску швидкісних електропоїздів і локомотивів спільно з українськими партнерами, а також надати комплексне рішення по модернізації міського електротранспорту та супутньої інфраструктури з частковою локалізацією виробництва і наданням повного технічного обслуговування.

Теги: ТППУ, Бізнес, Агросектор, Бізнес-форум, Україна-Корея, інвестиції