Українсько-Казахстанський бізнес-форум: крок до посилення економічної співпраці

15.10.2020

Сьогодні в ТПП України відбувся Українсько-Казахстанський бізнес-форум за участі Надзвичайного та Повноважного посла Республіки Казахстан в Україні Дархана Калетаєва, заступника Міністра закордонних справ України Євгенія Єніна, голови Комітету з інвестицій МЗС Республіки Казахстан Аскара Шокибаєва, заступника голови правління АО «НК «KAZAKH INVEST» Біржана Канєшева, представників бізнесу двох країн.

«Зростає число спільних підприємств. Зростає і експорт товарів України в Казахстан - в перших місяцях 2020 роки ми бачимо ріст показників на 13,4%,» - зазначив Геннадій Чижиков, президент ТПП України.

За словами Євгенія Єніна, у співпраці між двома країнами у фокусі перебувають 3 напрямки: АПК, переробка енергоресурсів та промислові підприємства.

Пан Канєшев детально презентував інвестиційні можливості Казахстану, охоплюючи захист інвесторів, інвестиційні пакети, законодавчі ініціативи та органи, індустріальні та спеціальні економічні зони.

За словами пана Шокибаєва в Казахстані для потенційних інвесторів в пріоритетних секторах економіки передбачені звільнення від податків, митних зборів, видача натурних грантів у вигляді землі, підведення інфраструктури за рахунок держави, квоти на іноземну робочу силу та інші послаблення і преференції.

«Час звичайної торгівлі між країнами вже минув. Сьогодні нам необхідно зосередити свою увагу на кооперації і створенні спільних підприємств. Саме така стратегія співпраці стане виграшною для обох країн. Між Україною і Казахстаном створено правову базу - зараз практично немає сфер, які не врегульовані, її потрібно просто ефективно використовувати,» - прокоментував Геннадій Чижиков.

В рамках форуму, представники бізнесу мали змогу не тільки поділитися своїм позитивним досвідом роботи (в Україні та Казахстані), а й представити свої компанії та обговорити можливості подальшої співпраці.

Довідково:

Згідно з Глобальним індексом конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму за 2019 рік Казахстан займає 55-е місце. У той же час, в рейтингу Doing Business 2020 Казахстан вперше увійшов в топ-25 країн. За останні два роки країна поліпшила свою позицію на 11 пунктів. Казахстан продемонстрував значне зростання за індикаторами «Отримання кредитів» (+35 позицій), «Реєстрація підприємств» (+14 позицій), «Підключення до системи електропостачання» (+9 позицій) і зберіг позицію по індикатору «Забезпечення виконання контрактів» (4 місце ).