м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33

Вітчизняні винороби повинні освоїти внутрішній ринок, перш ніж виходити на закордонні західні ринки

31.10.2018

Визнання вина продуктом харчування та виведення натуральних столових вин із категорії акцизних дасть серйозний поштовх для розвитку всієї галузі.

Аби привернути увагу українського суспільства, уряду  та представників міжнародної спільноти до важливого національного ресурсу, Торгово-промислова палата України, корпорація «Укрвинпром» і медіа-група «Українська правда» провели Національний виноробний форум. Майданчик ТПП України вже четвертий раз стає нагодою для вітчизняних виноробів відкрити нові шляхи розвитку бізнесу та реалізації власної продукції.

«В українському виноробстві відбулися  суттєві  позитивні зміни і наш форум став важливим інструментом їх просування. Наша мета – зробити клас виноробів у нашій країні. Ми крок за кроком рухаємося у цьому напрямку. У 2025 році вона повинна здійснитися – 600 легально працюючих сімейних виноробних підприємств, а може й 1000 виноробів України», – підкреслив Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України.

«Збільшення площі виноробних земель, розвиток культури споживання вина та «зеленого» туризму в Україні також є важливими аспектами, у розвитку яких український уряд дуже зацікавлений», – сказала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

Аби підтримати виноробів, Міністерство економічного розвитку та торгівлі вже підготувало до розгляду два відповідні законопроекти. 

 «Перший – географічні зазначення згідно з умовами приєднання до ЄС. Ми очікуємо його прийняття в другому читанні. Щодо другого, то ми ініціювали  лібералізацію адмінпослуг у сфері зовнішньоекономічної діяльності», − додав Михайло Тітарчук, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі.

У рамках форуму представники французьких компаній поділилися досвідом і мали можливість оцінити якість українського вина.

«Я бачу, що зараз докладаються великі зусилля як дрібними виробниками, так і великими  компаніями для адаптації  українських вин до смаків європейського споживача», – зазначив Ніколя Перрен, радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні.

Основна мета заходу − підняти престиж професії  винороба та повернути довіру  до українського вина.

«Українські козаки себе вважали лицарями і завжди споживали вино – український традиційний напій. Але за радянських часів багато чого змінилося. Треба відродити нашу традицію», – запропонував Олег Скрипка, український рок-музикант, лідер гурту ВВ, молодий винороб, автор сорту напою «Країна Мрій».

Нагадаємо, що за сприяння Торгово-промислової палати України у  квітні цього року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв». Ним  скасовано бюрократичні процедури, що ефективно сприятиме розвитку виноробства, значно спрощено процедуру ліцензування  для малих виробництв вина. Оновлене законодавство допомагає вітчизняній галузі виноробства отримати нові можливості та перспективи для розвитку.

Це, без перебільшення, історичне рішення для українських виноробів, котрі останні десятиліття були змушені ховатися в тіні через нереальність дотримання законодавчих вимог.

Ще однією важливою для виноробів подією стало ухвалення урядом  3 жовтня  постанови «Деякі питання подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виноробств виноробної продукції вимогам законодавства». Документ спрямований на розвиток малого бізнесу у галузі виноробства, зменшення монополізації та розширення випуску вітчизняної продукції.

Презентації

 

Теги: ТППУ, винороби, винофорум_тпп

Анонси

Останні новини