Засідання Комітету підприємців туристично-готельної індустрії

16.10.2020

12 жовтня у Торгово-промисловій палаті України відбулося засідання робочої групи Комітету підприємців туристично-готельного господарства щодо обговорення проєкту Закону України “Про туризм” у частині фінансових гарантій туроператорів.

На зустрічі Були присутні керівники туроператорів України, що займаються виїзним, в’їзним та дитячим туризмом. На обговоренні Були присутні керівники Української Федерації Убезпечення, а також представники провідних страхових компаній, що займаються особистим страхуванням - “Європейське туристичне страхування”, “Інго-Україна”, “Провідна”, СК “Перша”.

“Туристичний ринок України після прийняття нової редакції Закону почне жити по-новому, адже відтепер не буде звичних усім ліцензій, а буде введено Реєстр туроператорів, тому нам важливо аби був діалог туроператорів зі страховими компаніями”, – зазначила відкриваючи засідання голова Комітету з туризму Алла Шаповалова.

За її словами, сьогодні у середніх та невелеких туроператорських компаній виникає занепокоєння щодо вимоги фінансової гарантії 10% від обороту кожної з компаній, інакше туроператор не потрапить до Реєстру. В умовах пандемії, від якої постраждав найбільше сааме туристичний сектор, це ставить під загрозу існування багато компаній. У той же час представники страхового сектору запевнили, що можливо варто переглянути планку у 10%, а зменшити її скажімо до 8, або навіть 5%.

Директор туристичної компанії TEZ Tour Олександр Новіковський зазначив, що в цілому підтримує ідею створення Реєстру туроператорів та фінгарантії у вигляді 10% від обороту.

“Для великих туроператорів це не буде проблемою – знайти 20-25 тис. доларів і прогарантувати свою діяльність через страхові компанії” – зазначив він. “Ця сума фактично є вартістю запуску одного чартерного авіарейсу, який доводиться гарантувати авіакомпаніям”, - зазначив Олександр Новіковський.

Представники страхового ринку у цілому погодилися, що потрібно дискутувати щодо механізмів покриття фінансової гарантії туроператорів, аби туристи були захищені у випадку, коли один з туроператорів не в змозі виконувати свої зобов’язання.

Також у ході дискусії було запропоновано змінити підходи щодо нарахування обороту туроператорів, який потрібно застрахувати. Зокрема, учасники робочої групи домовились, що у проєкті закону потрібно вписати, що оборотом не вважається продаж туроператором авіаквитків, а також купівля турпакетів у іншого туроператора. У останньому випадку туроператор виступає у ролі турагента і не потребує фінансового гарантування своєї діяльності.