Зміцнення міжрегіонального співробітництва допоможе активізувати залучення латвійських інвестицій

20.06.2017

Український експорт до Латвії стабільно зростає: приріст у торгівлі за минулий рік досяг 20%. Про те, як посилити надходження й обсяг латвійських інвестицій в Україну та створити бізнесу комфортні умови для роботи, йшлося у ТПП України під час робочої зустрічі з послом Латвії в Україні Юрісом Пойкансом.

Вітчизняні підприємці давно й успішно інвестують у Латвію: «КВВ груп» придбала металургійний завод у Лієпаї, кавова компанія «Галка» – Лієпайську кавову фабрику. У латвійських магазинах є українська сільськогосподарська продукція: овочі, фрукти, соки. У Латвії працює Приватбанк.

Проте, латвійському бізнесу поки бракує інформації щодо того, які переваги можна отримати, інвестувавши у той чи інший регіон України. На переконання Юріса Пойканса, областям України потрібен інвестиційний паспорт, який допоможе інвесторам із Латвії та інших країн визначитися, як працювати в регіоні.

Латвія може бути хорошим партнером для України одразу в декількох напрямах. У зв’язку зі сформованою міжнародною ситуацією обидві країни шукають нові ринки збуту.

«Той позитив, який сьогодні вже існує у співпраці України та Латвії, треба тільки зміцнювати та посилювати. Україна та Латвія мають потенціал до співпраці у таких сферах, як авіа- та автобусні перевезення, освіта, туризм, логістика, легка промисловість, і цей список можна продовжувати ще довго. Маленькою, але вагомою перевагою для ведення бізнесу стало поновлення прямого рейсу Рига–Одеса», сказав Юріс Пойканс.

Кілька років тому Україна та Латвія підписали договір про співпрацю в сфері сільського господарства, і Чернігівська область була обрана як пріоритетна в цьому починанні.

На сьогоднішній день посилюються ділові контакти між представниками бізнесу України та Латвії: підприємства Чернігівщини вже поставляють до Латвії свої товари. Наприклад, «Інтер-Атлетика» продає в Латвії дитячі майданчики і спортивне обладнання і зарекомендувала себе як надійний партнер. Також є пробні закупівлі інших груп товарів латиськими бізнесменами.

«Зміцнення міжрегіонального співробітництва позитивно вплине на розвиток наших економічних відносин. Адже така взаємодія дає можливість малим і середнім підприємствам ефективніше використовувати попит споживачів для просування своєї продукції, з подальшим розширенням експортного потенціалу на інші регіони. Ми домовились проводити презентації областей України, знайомити бізнес обох країн і давати перший поштовх до співпраці», – прокоментував підсумки зустрічі президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Теги: ТППУ, посол, Україна, Латвія, посол Латвії