Економічний форум у Вітебську зібрав учасників з 22 країн

29.05.2019

Рекордну кількість учасників зібрав VIII Міжнародний економічний форум "Інновації. Інвестиції. Перспективи" у Вітебську, на який прибули делегації з 22 країн.

Президент Київської торгово-промислової палати Микола Засульський взяв участь в роботі економічного форуму з метою налагодження і зміцнення тісних ділових зв'язків. Бізнес-місія відбулася в рамках Угоди про співпрацю, підписаної в кінці жовтня минулого року між Київською ТПП та Вітебським відділенням торгово-промислової палати Білорусі. Він зазначив, що за останній рік Україна і Білорусь поліпшили свої показники в рейтингу по сприятливості умов ведення бізнесу Doing Business. Микола Засульський також підкреслив, що сучасна Білорусь є прикладом соціально-орієнтованої країни.

В рамках форуму учасники отримали можливість встановити бізнес-контакти та підписали угоди. Крім цього, в Вітебську пройшли різні конференції, презентації, виставки, проводилася біржа ділових контактів, нагородження кращих молодих вчених і фахівців, а також підприємств, що займаються інноваційними програмами.

На відкритті форуму голова Вітебського облвиконкому Микола Шерстнев підкреслив, що захід покликаний широко продемонструвати досягнення та успіхи в розвитку міст і районів Вітебської області, представити виробничий і науковий потенціал, запропонувати найбільш перспективні напрямки взаємного співробітництва. "Подібні можливості для спільної діяльності має кожен район Вітебської області з урахуванням свого промислового та сировинного потенціалу, місця розташування, наявності фахівців", - сказав губернатор.

Керівник області зазначив, що регіон орієнтований на створення принципово нових виробництв, високопродуктивних робочих місць, глибоку модернізацію і технічне переозброєння діючих підприємств.

На форумі були представлені цікаві проекти для співпраці. Серед них - пропозиції щодо спільної діяльності від першого в республіці кластера в фармацевтичній сфері, створення галузевої лабораторії по застосуванню адитивних технологій в легкій промисловості від Вітебського технологічного університету. З урахуванням наявних в області сировинних ресурсів на території СЕЗ "Вітебськ" пропонувалися для реалізації проекти з комплексної переробки. Микола Шерстнев висловив упевненість, що майданчик форуму надасть нового імпульсу для взаємовигідного співробітництва.

Дводенна програма форуму включала підписання договорів про співпрацю районів області з зарубіжними регіонами, роботу виставкових експозицій, демонстраційних майданчиків, проведення біржі ділових контактів, молодіжного конкурсу професійної підготовки і кваліфікації WorldSkills, конференції "Роль системи освіти в інноваційних розробках".

Вперше на форумі була організована робота закордонного павільйону товарів, послуг і проектів, де компанії презентували свої кращі розробки.

З кожним роком множаться теми обговорення, розширюється географія учасників, зростає число представників бізнес-співтовариств. Організатори сподіваються, що в наступному році форум "Інновації. Інвестиції. Перспективи" принесе більше результативних переговорів, спільних ефективних рішень в організації бізнесу на умовах довгострокового і взаємовигідного співробітництва.