Стан цивільної авіації та погляд на майбутнє

28.09.2023

Авіаційний комітет ТПП України: Стан цивільної авіації та погляд на майбутнє 21 вересня 2023 року Авіаційний комітет при ТПП України провів засідання.

Учасники засідання розглянули актуальний стан цивільної авіації в Україні та перспективи галузі розвитку після війни.

Війна призвела до блокування діяльності авіаційної галузі.

Російська загроза безпеці польотів у небі України призвела до закриття повітряного простору та масового блокування авіаційної діяльності.

Всі аеропорти призупинили свою роботу, рейси скасовані, а авіакомпанії несуть значні збитки. Інфраструктурні об’єкти пошкоджені, що робить перспективу швидкого відновлення авіаційних операцій дуже невизначеною.

У таких умовах Україна стає відірваною від міжнародного повітряного сполучення.

«У цей важливий час авіаційна спільнота України акцентує увагу на необхідності імплементації та гармонізації нашого законодавства відповідно до Угоди про спільний авіаційний простір. Європейська авіаційне товариство активно підтримує нас, надаючи як фінансову, так і інші види допомоги нашим авіаційним організаціям. Така підтримка є цінною для нас», сказав Віталій Портянко, голова комітету.

Він наголосив, що українські аеропорти активно співпрацюють з ЄС, вивчаючи потреби та очікування перевізників.

За даними Комітету, є великий попит від іноземних авіакомпаній, що підтверджується тим, що лише 9 з 63 авіакомпаній покинули BSP Ukraine.

Активність наших аеропортів на міжнародних заходах стимулює авіаційних перевізників планувати своє повернення до України.

Сьогодні авіаційна галузь стоїть перед завданням глибокої зміни підходів, інтеграції в європейську авіаційну спільноту, впровадження законодавчих нововведень, оптимізації наглядових функцій та переходу до цифрових дозвільних процедур.

Чинна система авіаційного нагляду в ЄС виступає визнаним міжнародним стандартом, до якого Україна прагне приєднатися. Ми вже зробили перші кроки у цьому напрямку.

Закон України Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами про спільний авіаційний простір ухвалено 17.02.2022 року.

«Відсутність проміжних національних структур робить перехід до EASA логічним етапом нашого наближення до ЄС, відповідно до наших зобов’язань у рамках Угоди про Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС», - підкреслив голова комітету, Віталій Портянко.

«EASA» означає Європейське агентство з безпеки польотів, створене Регламентом (EC) Європейського Парламенту та Ради № 216/2008 від 20 лютого 2008 року «Про загальні правила у сфері цивільної авіації та заснування Європейського агентства з безпеки польотів» та скасуванням Директиви Ради 91/670/ЕЕС, Регламенту (EC) № 1592/2002 та Директиви 2004/36/ЕС13:28

Теги: Комітет, авіаційний комітет, ТППУ