Стан виконання резолюцій щодо порушень прав на інтелектуальну власність українського товаровиробника

04.09.2020

3 вересня 2020 року відбулося засідання міжвідомчої наради за участю представників ділових кіл (асоціація «Укрелектрокабель», ПАТ «Завод «Південкабель», ПАТ «Одеський кабельний завод «Одесакабель», членів комітету по державно-приватному партнерству при ТПП України) та центральних органів виконавчої влади (Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінекономіки, Мінфіну, Державної митної служби).

Основними питаннями на обговорення було винесено стан виконання резолюцій Прем’єр-міністра України до звернень Торгово-промислової палати та українських товаровиробників кабельно-провідникової продукції щодо припинення порушень прав на інтелектуальну власність українських товаровиробників, і в цьому контексті, така  організація роботи митних органів, яка би забезпечила  ефективну протидію імпорту контрафактної продукції в Україну шляхом безумовного виконання положень Закону України від 17.10.2019 № 202-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України» та підзаконних актів, ухвалених на розвиток цього закону, яка б забезпечила захист їх прав на інтелектуальну власність.

Відкриваючи засідання міжвідомчої наради, перший віцепрезидент ТПП України Михайло Непран відзначив важливість зустрічей бізнесових кіл із представниками органів влади, обговорення актуальних для бізнесу питань і пошуку шляхів вирішення існуючих проблем, що кореспондується з одним із завдань та функцій ТПП України: представлення та захист інтересів членів палати з питань господарської діяльності, організація взаємодії між суб’єктами підприємницької діяльності, координація їх взаємовідносин з державою в особі її органів.

Учасниками наради викладено свої бачення щодо порушень прав на інтелектуальну власність українського товаровиробника при розмитненні імпортної продукції, пропуск на митну територію України контрафактної продукції. Викладено позиції Державної митної служби України та Мінекономіки щодо порядку оформлення відповідної документації при розмитненні товарів та трактування положень чинного законодавства з обговорених питань.

За підсумками міжвідомчої наради запропоновано продовжити більш ефективне виконання резолюцій  Прем’єр-міністра України з розглянутих питань і спільно віднайти той шлях, що дозволить уникати викладених у зверненнях українських товаровиробників порушень на майбутнє. Для більш оперативного вжиття спільних заходів та пошуку можливостей вирішення виникаючих проблем запропоновано створити робочу групу (склад погоджується), яка на постійній основі проводитиме засідання в ТПП України.

З урахуванням того факту, що кабельно-провідникова продукція (КПП) є продукцією підвищеної відповідальності (неякісна та фальсифікована продукція - причина пожеж в дитячих таборах, житлових приміщення, транспорті тощо) підтримано пропозицію ТПП України в частині створення громадської платформи «Безпечний кабель – кожному українцю», яка б об'єднала всіх товаровиробників КПП, основних споживачів - будівельників, транспортників, зв’язківців тощо - з метою недопущення використання фальсифікованої КПП в Україні.