ТПП України обговорила напрями інтенсифікації співробітництва з португальськими партнерами

25.06.2018

Ви ще не співпрацюєте з Португалією? Ми підкажемо як відкрити цей ринок.

Під час робочої зустрічі з керівництвом Торгової палати «Португалія –Україна» перший віце-президент ТПП України Михайло Непран наголосив на готовності українського бізнесу посилювати ділові зв’язки з Португалією.

У відповідь Вадим Крахман, віце-президент Торгової палати «Португалія –Україна», назвав особливо цікаві для португальських ділових кіл сфери співробітництва. Так, португальські імпортери готові розглянути пропозиції українських виробників борошна та зерна, кукурудзи, м’яса птиці, а також етанолу.

У рамках візиту португальської делегації до ТПП України було розглянуто проблемні питання, які можуть обговорюватись на засіданні українсько-португальської міжурядової комісії, запланованому на вересень цього року. Найактуальнішою для дискусії стала сфера енергетично-паливного комплексу, а саме готовність реалізовувати проект будівництва першого в Україні складу для зберігання скрапленого газу. Також португальські партнери запевнили в можливості пошуку інвесторів для реалізації проекту.

Президент Торгової палати «Португалія – Україна» Жоржи Кошта Олівейра поінформував про майбутні ділові португальсько-українські ділові заходи у 2018 і 2019 роках у Португалії в аграрній, ІТ, туристичній галузях і сфері нерухомості, які є гарною платформою для нетворкінгута налагодження бізнес-контактів із португальськими партнерами. Наразі ведуться переговори щодо проведення спільних заходів в Україні, організаторами яких стануть ТПП України та Торгова палата «Португалія – Україна». Про результати домовленостей будемо повідомляти на інформаційних ресурсах ТПП України.

Особливу увагу було приділено обговоренню можливостей співпраці в галузі альтернативної енергетики. Як відомо, Португалія вирізняється серед країн ЄС високою метою щодо розвитку «чистої» енергетики. У планах до 2020 року – досягти 31 відсотка «зеленої» енергії та зменшити енергозалежність на 70 відсотків. При цьому країна має ще одну амбітну, але цілком реальну ціль – 60 відсотків електроенергії, виробленої з «чистих» джерел, до 2020 року. Вже у 2016 році ця частка становила 54%.

Для довідки зазначимо, що за результатами І кварталу 2018 року товарообіг між Україною та Португалією склав 109 млн. дол. США. Український експорт до Португалії становив 93,2 млн. дол. (зростання на 0,3%), імпорт з Португалії склав 15,5 млн. дол. США (зростання на 29,5%), позитивне для України сальдо дорівнює 77,7 млн. дол. США.

Теги: ТППУ, Бізнес, Португалія